Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Wedding

2019-03-24

Amanda och Samuel bjöd in till bröllop i växthuset på familjegården

Amanda och Samuel valde en personlig och annorlunda plats för sitt bröllop. I september förra året gifte de sig i det enorma växthus på familjegården där Amanda växt upp. Tillsammans med närmsta familjen och vänner firade de sin stora dag med överraskningar och personliga inslag. 

 

Bröllop i ett växthus

– Från början var planen att vi skulle gifta oss i ett slott i Prag. Vi hade varit och kollat på stället två gånger under året och det kändes länge som rätt plats för vårt bröllop. Däremot hade vi en del specifika önskemål som vi ville att bröllopet skulle innehålla och när de inte kunde uppfylla detta blev vi tvungna att tänka om. Det var inte självklart att det skulle bli familjegården, men då vi ville ha ett personligt och annorlunda bröllop så landade vi ändå till slut där. Det är där jag är uppvuxen så platsen ligger mig varmt om hjärtat.

 

– Vi valde att dela upp bröllopet i tre olika delar kan man säga, och vi hade även pyntat och fixat växthuset därefter. Vi började med ceremoni och vigsel i ena delen av växthuset. Min man är verkligen en idéspruta och kom på flera roliga inslag till bröllopet. Under vigseln stod vi uppe på ett podium som han byggt. När vigselförrättaren förklarat oss man och fru, så sattes musiken igång högt, plattan vi stod på började snurra, rök steg ur golvet och guldkonfetti sprutade över oss. När plattan sedan stannade kom alla fram och kramade och gratulerade oss.

Middag och mingel

– Efter vigseln och brudskålen så ändrades ljuset i lokalen och även musiken. Draperiet till den andra delen drogs isär och då var det dags för gästerna att bege sig in i nästa lokal. Bar/pub med gedigna träbord och bänkar. Vi gick ut och tog bröllopsfoton samtidigt som våra gäster fick roa sig med en quiz om oss. Jag minns ett påstående så väl – ”vem av Amanda och Samuel har tatuerat in namnet på den andra”? Ingen visste svaret för att vi hade hållit det hemligt. Gästerna blev chockade när de fick reda på att Samuel tatuerat in mitt namn haha, och att han dessutom gjort det 10 år tidigare(!). Det var en rolig överraskning!

 

– Vi ville inte ha ett traditionellt bröllop med en lång middagssittning så vi valde att äta vid baren där vi serverade pulled pork-burgers och öl. På inbjudan stod det ”smoking” och vi serverade burgers av pulled pork, vi tyckte det blev en härlig kontrast! Gästerna var chockade men omfamnade det udda konceptet och hade det verkligen trevligt. Under tiden alla gäster minglade och åt gjorde personalen i ordning den tredje delen av växthuset inför en sittande tre rätters-meny bestående av drinkar och desserter. Jag ville ändå ha något klassiskt inslag under bröllopet så vi valde att servera desserten sittandes med bordsplacering och vacker dukning.

– Växthuset var upplyst med tända ljus, lyktor och en vacker skymning utanför. Vi åt dessert samtidigt som gäster höll fantastiska tal. Det kom även in brickor med ingredienser och verktyg till borden för att blanda Hot Shots och Irish Coffee till den sista desserten. Hot shots för att det är min favorit och Irish Coffee för att det är Samuels. Efter ungefär två timmar förändrades ljuset i lokalen igen och det var signalen för att det var dags för den sista delen av bröllopet – vår första dans. Allting släcktes ner förutom de ljusslingor vi satt upp längst kanterna som skulle leda gästerna tillbaka till andra delen av växthuset. Medan vi dansade vår första dans spelade min pappa piano och min syster sjöng. Det var ett vackert ögonblick!

 

Gästlistan

 – För oss var det viktigt att vi kunde bjuda in alla vi ville till vår stora dag. Vi ville inte behöva sålla bort folk och välja ut vilka vi skulle bjuda och inte. Vi båda har mycket släkt och när man varit tillsammans så länge som vi har man ganska gemensam umgängeskrets också så det var inga problem när vi skulle göra gästlistan. Mina familjemedlemmar och släkt är superbra vänner till Samuel och vise versa.

 

Bröllopsklänningen

– Redan långt innan bröllopet visste jag vad det var för klänning jag ville gifta mig i, jag har haft en tydlig bild i huvudet i flera år. När jag började kolla runt hos olika designers och butiker hittade jag inte det jag sökte så jag tog delar från olika klänningar och klippte ihop i Photoshop. Jag ville ha en viss typ av ringning vid halsen, djup rygg, spets längst armarna och ett långt sidensläp.

 

– Till slut valde jag att ta saken i egna händer och kontaktade en sömmerska jag fått rekommenderad. Vi bokade en tid och jag tog med min mamma och mina systrar till första mötet. Jag visade sömmerskan det jag klistrat ihop i Photoshop och beskriv hur jag ville att min klänning skulle se ut – och resultatet blev precis som jag hoppats på!

Planering 

– Då vi valde att styra bröllopet helt i egen regi krävdes det så klart extra mycket planering och organisering. Både jag och min man hade mycket idéer och tankar om vad vi ville att vårt bröllop skulle innehålla så det krävdes några månader av intensivt jobb. Att organisera och planera är bland det bästa jag vet så det var självklart att vi skulle planera och rodda hela bröllopet själva. Vi hade mycket hjälp från närmsta familjen också, de tog på sig att hjälpa oss med all matlagning och det var vi så otroligt glada för. Vi hade också hjälp av tre stjärnor som serverade, fixade med belysning och möblerade om under bröllopets gång.

RELATED
Reactions