Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Wedding

2019-04-07

Helin och Martin gifte sig i ett tempel i Spanien

Foto: NORDICA PHOTOGRAPHY

Helin och Martin gifte sig den 9 september 2017 i ett litet vitt tempel i närheten av byn Deia, Mallorca. Under en hel vecka firade de sin kärlek med närmsta familj, släkt och vänner.

 

Bröllop i Spanien

– Vi har nog båda alltid tänkt att vi ska gifta oss utomlands. Det föll sig naturligt för oss att börja kika på platser utomlands, men vart någonstans hade vi först ingen aning om. Vi tillbringade en del tid med att söka runt och drömma oss bort till olika platser. Det stod mellan San Francisco, Thailand och Déia men valet föll till slut på Déia (Mallorca). Det kändes helt rätt.

 

– För att jag och Martin skulle kunna gifta oss enligt islam så fick Martin först konvertera. Jag är muslim så vi gifte oss därför först borgerlig och enligt islam hemma i Sverige och hade sedan en ceremoni med en svensk vigselförrättare på plats i Spanien. Vi ville inte att vigseln på Mallorca skulle vara religiös.

– Vi hade tidigt hittat en vacker fincagård med ett litet vitt tempel som ligger mellan Déia och Valdemossa Déia. Då Son Marroig är en historisk plats är det bara vissa bröllopsplanerare som får lov att boka den och efter en tids letande hittade vi äntligen en bröllopsplanerare som kunde hjälpa oss. Redan 1,5 år innan bröllopet släpptes bokningarna för år 2017 och vi fick lämna två datum vi kunde tänka oss att ha bröllopet och sedan skicka över depositionen för platsen, utan att ens ha sett den.

– En timme efter att bokningarna släpptes var alla lördagar 2017 uppbokade. Det är som en auktion med alla bröllopsplanerare som är där för att slåss om rätt datum till sina kunder. Först sex månader innan själva bröllopet åkte vi ner och besökte platsen samt alla leverantörer tillsammans med vår bröllopsplanerare. När vi äntligen fick besöka Son Marroig så blev vi överlyckliga då platsen var ännu finare än vad vi hade kunnat föreställa oss!

 

Bröllopsvecka

– De allra flesta gäster åkte faktiskt ner redan på måndagen. Vi hade bjudit våra nära och kära och var verkligen glada över att så många lyckats kombinera bröllopet med en veckas semester. Nästan alla bodde på samma hotell i Illetas då vi ville kombinera sol och bad med vårt bröllop och vi valde därför också att inte ha några aktiviteter förrän fredagen, dagen innan bröllopet. Då hade vi en ”pre wedding dinner” med alla gäster vid Illetas Beach Club. Jag tror många uppskattade att bara kunna njuta, slappna av och ha lite semester på plats. Det var fantastiskt att ha alla nära och kära där så lång tid innan.

 

– På bröllopsdagen hann vi lyckligtvis med att ha ceremonin utomhus innan regnet kom. Vi hade en reservplan för om det skulle regna och hade sagt till bröllopsplaneraren Sara att vi gärna ville vara i ett var det vackra stenrummet som låg i anslutning till templet, där man inte får ha bröllopsmiddagar vanligtvis. Vi ringde bröllopsplaneraren som tjatade hål i huvudet på ägarna och tack vare Sara fick vi godkänt att ha bröllopsmiddagen där trots att de var tvungna att flytta på massa antika statyer etc.

– Efter ceremonin hade vi först småplock och drinkar på terassen innan det var dags att slå sig till bords för middag. Vi hade valt en cateringfirma med Michelinstjärna från Palma som gjorde fantastiskt mat. Just maten var väldigt viktigt för oss och vi ville därför lägga krutet där. Vid vårt första besök åkte vi till cateringfirmans egen vingård där vi hade en provsmakning av hela menyn samt provsmakning av viner. Vi åt förrätt, varmrätt, efterrätt och avslutade sedan med en stor tårta på bröllopet. Efter middagen fortsatte festen nere i festvåningen och där hade vi även en ”candy bar” och som vickning bjöds det på minihamburgare och spanska minipizzor.

 

– Under bröllopet hade vi också valt att ha ett par kurdiska inslag. Tillsammans krossade vi en lervas som man enligt kurdisk tradition gör. Man fyller vasen med godis, pengar och massa annat och sen direkt efter ceremonin krossar paret den ihop – det ska bringa tur! Under festen hade vi även ringdans till kurdisk musik. Vi hade det bästa från de olika kulturerna och festen kunde inte ha blivit mer lyckad!

Bröllopsklänningen

– Tror jag började leta efter en bröllopsklänning ett helt år före bröllopet, jag hade absolut ingen aning om vad jag sökte. Först var jag inställd på en stor prinsessklänning men när jag väl provade var det ingen fullträff. Kände mig inte alls särskilt fin i en stor extravagant klänning, jag såg mest ut som en tårta.

 

– I ett senare skede snubblade jag över en klänning i en tidning, från ett italienskt märke som heter Enzoani. Jag beställde den via en bröllopsbutik och den kändes helt rätt första gången jag provade den. Det här med att prova ut klänningar var jobbigt och påfrestande, speciellt när man har en bild i huvudet av vad man tror man passar i och vill ha.

Gästlistan

– Då jag är kurd är jag van vid stora bröllop, vanligtvis runt 200-400 personer. Men när vi valde att gifta oss utomlands minskades den siffran givetvis enormt. Vår plan var att bjuda precis alla vi ville ha där men vi visste inte om det skulle bli 30 eller 200 gäster haha. Det handlade om vår närmsta familj, släkt och vänner, men jag tror det slutade med att vi skickade ut ungefär 150 inbjudningar – med vetskapen om att inte alla skulle tacka ja.

 

– När vi gick igenom gästlistan ville vi känna att alla hörde hemma där just den dagen och att alla så klart skulle ha möjlighet att ta med respektive. Vi bjöd nog ungefär 50/50, hälften var.

Planera bröllop utomlands

– Det hade helt klart inte gått utan vår bröllopskoordinator Sara! Hon hjälpte till med allt och var en fantastisk mellanhand mellan oss och alla leverantörer. Hon gav oss tips och råd och var verkligen en klippa! Vi berättade vad vi ville ha och och så skötte hon kontakten och gav oss alla förslag från deras sida. Hon skötte även ALL logistik med möbler, DJ, blomsterarrangemang och dekorationer. Japp det hade inte gått utan henne haha! Det var verkligen skönt att ha någon på plats även på bröllopsdagen som hade koll på allt från middagspersonalen till när busstransfer för alla gäster skulle avgå.

 

Tre tips om man ska planera ett bröllop utomlands

  • Ta hjälp! Om man ska vara utomlands är det ett måste skulle jag säga. Jag förstår inte hur jag skulle gjort det utan Sara.
  • Att man som par är på samma sida, man är ense om hur man vill ha det och vad man ska fokusera på.
  • Släpp allt och bara njut. I ett och ett halvt år innan är man slav för bröllopet så på själva dagen tror jag det är viktigt att bara släppa på allt och vara i nuet!

 

RELATED
Reactions