Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2019-04-14

Min stil: Johanna Ankelhed

 

Johanna Ankelhed är 26 år och arbetar som frilansande stylist och kreativ konsulent med Köpenhamn som bas. Hon är uppväxt i Portugal och i Småland men drömmar om att flytta till Paris och lära sig franska. Hon har jobbat/jobbar för klienter som Dagmar, Farfetch.com, Baum und Pferdgarten och Jane Koenig och vilket innebär en hel del resor framför allt till olika modeveckor runt om i Europa.

 

BERÄTTA OM DIN VÄG IN I MODEINDUSTRIN? 

Eftersom båda mina föräldrar jobbar inom design och möbelindustrin, så har det alltid varit mycket fokus på just design i vår familj. Jag ville göra något kreativt men inte samma som mina föräldrar, så då blev det mode istället för heminredning.

 

NÄMN EN SAK I DIN GARDEROB SOM DU ALDRIG KOMMER GÖRA DIG AV MED?

Jag lider av separationsångest så det finns en hel del i min garderob som jag aldrig frivilligt skulle göra mig av med, så det är en mycket bra fråga. Jag är också lite av en samlare. Men mina Phoebe Philo för Céline plagg/skor/accessoarer är saker jag troligtvis aldrig kommer vilja skiljas ifrån.

 

FÖR TILLFÄLLET, FINNS DET NÅGRA TRENDER SOM DU ÄLSKAR? HATAR?

Jag försöker att inte följa trender, med åren så har jag förstått att det bara blir fel för mig och att det bara slutar i dyra fel köp. Jag försöker däremot att alltid hålla en uppdaterad prägel på min stil, så visst anammar jag vissa trender och låter mig självklart influeras av det jag ser omkring mig. Jag älskar att det lite mer minimalistiska och rena är på tapeten igen efter säsonger av färg, print och more-is-more mode. Just nu så älskar jag allt ifrån Bottega Veneta, The Row, Joseph, JW Anderson, Loewe, Jacquemus, Acne Studios och Totême.

 

DRÖMYRKE SOM BARN? 

Jag hade inget specifikt drömyrke som barn. Mina största intressen var att rita, pyssla och måla så något kreativt var det definitivt tänkt att jag skulle arbeta med.

 

BESKRIV DIN STIL MED TRE ORD?

Minimalistisk, stilren, med öga för intressanta detaljer.

VEM ÄR DIN STILFÖREBILD OCH VARFÖR?

Det finns verkligen många fantastiska stilförebilder som jag inspireras utav speciellt här i Skandinavien. Men om jag bara ska nämna en person så måste jag säga Pernille Teisbaek. Hon har varit en stor förebild länge och jag imponeras ständigt utav hennes innovativa och personliga looks. Hon förmår att mixa det trendigaste, men på ett rent, okrystat och unikt sätt som få besitter.

 

DU SKA RESA I 24 TIMMAR, HUR KLÄR DU DIG?

I mina leggings från Totême och cashmir hoodie från Filippa K. På fötterna bär jag sneakers och stödstrumpor.

 

DET MEST INTRESSANTA SOM DU LÄST ELLER SETT SENASTE VECKAN?

Eftersom jag har tillbringat veckan i London så har det varit väldigt mycket Brexit som jag har läst om de senaste dagarna, det har varit svårt att undvika.

VEM SKULLE SPELA HUVUDROLLEN I FILMEN OM DITT LIV?

Det skulle Keira Knightley göra om jag får drömma.

 

BÄSTA RESTAURANGEN I STOCKHOLM?

Trots att jag har varit en hel del i Stockholm så har jag ingen favorit som jag fastnat för. Försöker prova nya ställen varje gång, men hittills har ingen fångat mitt hjärta helt och hållet.

 

NÄMN EN SAK MED DITT JOBB SOM INGEN KAN FÖRVÄNTA SIG?

Att det absolut inte är så glamoröst som många tror, samt att det egentligen aldrig finns några ”lediga” dagar. Man är alltid uppkopplad på något sett så det är svårt att bara checka ut och ta helg som många andra yrkesgrupper gör när det blir fredag. Men jag tror det passar mig väldigt bra, jag har alltid varit lite av en arbetsnarkoman på både gott och ont.

 

FAVORITRESMÅL DU ALLTID ÅTERVÄNDER TILL?

Paris, Hong Kong och New York.

BERÄTTA OM DIN GO TO-OUTFIT?

Min go-to outfit är och har nog alltid varit kavaj (gärna av modell större eller från herr kollektion), jeans/kostymbyxa och klackar. Finns inget jag känner mig säkrare eller snyggare i oavsett om det är till fest, jobb-möte eller till vardags!

 

DESIGNER DU FÖRVÄNTAR DIG STORA SAKER FRÅN?

Daniel Lee för Bottega Veneta.

 

KAN DU TA OSS IGENOM EN VANLIG ARBETSDAG FÖR DIG?

Det låter som en kliché, men ingen dag är den andra lik. Förra veckan var jag i Paris, nästa vecka kommer jag vara i London. Vissa veckor har jag en massa bollar i luften, möten, projekt och roliga samarbeten. Medans andra kan vara lugnare och då blir det mer att man sitter vid datorn, planerar och betar av mails.

VEMS GARDEROB SKULLE DU VILJA PLUNDRA?

Pernille Teisbaek känns ganska given eftersom hon är min största stilförebild i dagsläget. Eller Linda Tol.

 

SKÖNHETSPRODUKTER VI ALLTID HITTAR I DIN NECESSÄR?

Concealer från RMS, allt från Glossier och serum från Ere Perez.

 

HUR SPENDERAR DU HELST EN LEDIG DAG?

Den spenderar jag allra helst tillsammans med min familj i vårt hus vid sjön i Småland. Gärna med en riktigt bra bok som sällskap, just nu läser jag Anna Karenina av Leo Tolstoy.

 

VART SER DU DIG SJÄLV OM TIO ÅR?

Om 10 år så jobbar jag fortfarande i modeindustrin, kanske har jag tagit klivet i riktning åt att jobba mer med inredning. Jag bor förhoppningsvis i Paris eller i ett hus på Fredriksberg i Köpenham med min man och gärna med min blivande familj. Jag kommer fortfarande resa mycket i jobbet och jag vill hemskt gärna ha en hund, en svart Labrador.

 

Vem: Johanna Ankelhed
Ålder: 26
Gör: Frilansar som content creator och stylist med bas i Köpenhamn.
Familj: Mamma, pappa och bror.
Bor: Köpenhamn

RELATED
Reactions