Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Wedding

2019-05-19

Oriana och Sebastians italienska sagobröllop vid Gardasjön

Foto: Sabina Tabakovic

Efter en biltur i Italien 2013 bestämde sig Oriana och Sebastian att om de en dag ska gifta sig blir det ett bröllop i Italien – och i juni 2018 slog drömmen in. De samlade sina närmsta vänner och familj för en bröllopshelg i staden Sirmione vid Gardasjön.

 

Bröllop i Italien

Det hela började med en biltur till Italien 2013. Under tiden vi studerade tillsammans i Lund hade vi lovat varandra att en dag när vi har tid, pengar och möjlighet ska vi bila till Italien för en veckas semester, och det blev alltså 2013. Jag hade googlat runt på nätet för att hitta mysiga städer och byar att besöka och snubblade av en slump över Sirmione och Gardasjön. Ingen av oss hade hört talas om Gardasjön tidigare men vi tyckte det såg mysigt ut och bokade ett hotell där för tre nätter.

 

– När vi kom fram blev vi båda helt tagna över hur vackert det var. Det är en liten medeltida stad på Gardasjöns södra spets med gulliga gränder och en stor borg belägen intill staden. Tanken var att stanna tre nätter och sedan åka vidare men vi blev faktiskt kvar där hela veckan… Det var långt ifrån vad vi hade föreställt oss!

 

– Den resan bestämde vi att om vi någon gång i framtiden gifter oss så ska det vara här. Vi hade tidigt en bild av hur vi ville att bröllopet skulle vara och vilka som skulle vara där. Vi förlovade oss sommaren 2016 och åkte sedan tillbaka till Sirmione sommaren därpå. Jag hade då tagit kontakt med restaurangen vi ville hyra för bröllopet och vi åkte ner för att provsmaka meny och kolla in stället. Sen blev det bröllop i juni 2018!

Gästlistan  

– Både jag och Sebastian har ett fåtal riktigt nära vänner och inte så många ytligt bekanta så det var egentligen inga konstigheter kring vilka vi skulle bjuda in till bröllopet. Ingen av oss har varken stora familjer eller mycket släkt så alla som var bjudna visste redan om det innan vi skickade ut en formell inbjudan. Vi har ett gemensamt kompisgäng från när vi alla studerade i Lund och en del gemensamma vänner från Stockholm och Uppsala. Ganska tidigt under helgen släppte jag dessutom oron över att alla ska känna varandra och komma överens, vi var på den absolut vackraste platsen med alla människor vi älskar – det kunde bara bli fantastiskt!

Foto: Sabina Tabakovic

Bröllopsklänningen

– Jag köpte min bröllopsklänning ungefär 1,5 år innan bröllopet. Tillsammans med min syster besökte vi Garamaj of Sweden här i Stockholm för att testa klänningar. Jag hade då inte alls några förhoppningar om att hitta drömklänningen utan vi bokade in ett första möte för att få lite inspiration. Jag hade alltid föreställt mig en tight, figurnära klänning med lång ärm, men när jag började prova var det ingenting som kändes helt rätt. Det var inte alls en sådan modell som passade mig. Av en slump drog min syster fram en klänning som hon tyckte att jag skulle prova och det blev kärlek vid första ögonkastet när jag fick på mig den – helt rätt klänning för mig. Jag ville ha något kvinnligt och elegant och det blev det!

Foto: Sabina Tabakovic

Foto: Sabina Tabakovic

Bröllopshelgen 

– Vi åkte ner till Gardasjön en vecka innan bröllopet. Vi lastade bilen full av dekorationer, lyktor och vaser, det var en hel del som skulle följa med ner. Under veckan träffade vi restaurangen, gick igenom upplägg, möblering etc. Vi gick igenom ceremonin med min vän Siri som även är präst och körde bröllopsfotografering en hel dag innan bröllopsdagen. Jag rekommenderar verkligen att göra det, då har man möjlighet att styra mer över fotona, vädret och stressen över att vara borta från gästerna minskar.

 

– Våra familjer kom ner på tisdagen och vi bodde alla tillsammans på ett hotell i staden. Ett jättefint, litet och familjärt hotell där alla var väldigt tillmötesgående. De ordnade dessutom så vi kunde ha ett intimt välkomstevent under onsdagen när resterande gäster kom ner. Det var ju under fotbolls-VM så vi kollade matchen, drack prosecco och bara njöt av att alla gästerna äntligen var på plats.

 

– På torsdagen var det dags för bröllopet. Vi hade ju inte tagit in någon hjälp så vi fick göra allt arbete själva, förmiddagen gick åt till att ställa i ordning för ceremonin, dekorera och duka så allt var klart för middag. Jag tyckte bara det var roligt med allt pyssel. Vi höll ceremonin i trädgården intill restaurangen och det hela var väldigt avslappnat, precis som vi ville ha det. Det är ju upp till varje brudpar att bestämma hur mycket underhållning, tradition eller show man vill ha men vi valde att ha det så avskalat som möjligt. Direkt efter vigseln fotades vi tillsammans med våra familjer och gästerna fortsatte till terrassen för lite mingel och aperitivo innan det var dags att slå sig ned tillsammans för middag. Vi åt en fyrarätters-meny, våra nära och kära höll tal och det var fritt fram att resa sig och mingla runt under middagen om man ville. Vi ville som sagt ha det väldigt avslappnat. Vi gjorde dessutom en bordsrotering efter rätt nummer två som jag tror var väldigt uppskattad av våra gäster. Vi hade namngett varje bord efter våra favoritrestauranger och hade en bordsplaceringstavla där det stod vilket bord man tillhörde under de två sittningarna.

 

– Dagen efter hade min svärfar överraskat oss med en båtutflykt för alla gäster. Vi åkte ut på havet, drack prosecco, skrattade och dansade till tonerna av Eros Ramazotti. Efter någon timme stannade vi till i en liten vik och alla hoppade i vattnet och badade. Jag hade inga förväntningar på den här dagen egentligen men den blev helt magisk tack vare detta. Vår tanke med hela bröllopet och resan var ju att vi ville att det hela skulle vara en upplevelse lika mycket som ett bröllop och det blev det verkligen.

Foto: Sabina Tabakovic

Tre tips om man ska planera ett bröllop utomlands

 

  • Planerar man att gifta sig utomlands och har tänkt hyra ett ställe för bröllopet så rekommenderar jag att man tar in offerter och ser vart man kan få mest för pengarna. Desto mer lokalen eller företaget kan hjälpa till med desto bättre tror jag! Det kan verkligen underlätta om så mycket som möjligt ingår.

 

  • Vara förberedd på att det lätt kan bli kommunikationsmissar, och att kulturskillnader kan göra att man ser olika på saker och ting. Jag upplevde exempelvis att italienarna sa ja till väldigt mycket och att de skulle ordna med mycket men levde inte riktigt upp till det.

 

  • Att du kan behöva tumma på vissa saker. När man gifter sig utomlands tror jag det är svårt att kontrollera precis allt, även i Sverige är det nog så. Ännu svårare om man inte har en kontakt eller bröllopskoordinator som kan språket och känner till landet du ska gifta dig i. Men väljer man att gifta sig utomlands så får man andra saker istället. Man väljer förmodligen det för upplevelsen, vädret och andra saker. Man kan kanske inte få allt man önskar, men man får väldigt mycket annat istället.
RELATED
Reactions