Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

Wedding

2019-06-08

Claudia och Henrik gifte sig på en vacker herrgård i Sverige

Foto: Day Fotografi

Claudia och Henrik träffades för 13 år sedan i Norrköping och har varit ett par sedan dess. I november 2017 friade Henrik under en soluppgång på Aruba – och mindre än ett år senare bjöd de in sina gäster till bröllop på en vacker herrgård utanför Västerås.

 

 

– Från början var tanken att vi skulle gifta oss på vingården Villa La Madonna i Italien, jag hade sett att de haft flera bröllop där så jag kontaktade dem ganska direkt efter förlovningen och fick ett datum under hösten 2018. Tyvärr visade det sig några veckor senare att de lyckats med en dubbelbokning just det datumet så vi fick tänka om.

 

– Av en slump fick jag nys om att en gammal kollega vars familj äger ett slott och en herrgård. Herrgården som ligger strax utanför Västerås var precis så som vi hade tänkt oss så jag kontaktade henne för att se om vi fick besöka herrgården. När vi åkte dit för att titta blev både jag och Henrik väldigt frälsta! det var perfekt, det fanns även en gammal nedlagd smedja på herrgården där vi visualiserade vår vigsel. Miljön var rå och industriell – vilket passade oss båda så bra. Vi ville att bröllopet skulle kännas personligt och avspegla oss.

 

– Därefter följde några månader av planering. Jag har svårt att släppa kontrollen och vill gärna sköta allt själv. Sedan första stund efter förlovningen har jag haft en bild och plan i huvudet om hur jag vill att bröllopet ska bli, och därför kändes det självklart att planera bröllopet helt själva. Schenströmska herrgården där vi skulle ha bröllopet hjälpte också till med väldigt mycket logistik och praktiska saker inför helgen.

Gästlistan

– Gästlistan var väldigt enkel för oss att göra. Vi skrev den på Aruba nästan direkt efter förlovningen haha. Jag har sagt sedan flera år tillbaka att om vi en dag gifter oss vill vi ha de som vi umgås med och har en stark relation till på vårt bröllop. Vi ville ha det personligt och intimt så det blev närmsta familjen och våra vänner – totalt var vi 60 personer och det var ett lagom antal tycker jag!

Bröllopsklänning

– Jag hade länge vetat vilken klänning jag ville gifta mig i och den kommer från ett australiensiskt märke som heter Grace Love Lace. Då de först inte hade någon butik i Europa och enbart såldes via deras hemsida hade jag nästan gett upp hoppet om att få tag i en klänning därifrån. Jag bokade in en tid hos Ida Sjöstedt och testade lite olika klänningar, tyvärr kändes ingen som 100 % jag så jag gick därifrån tomhänt. Därefter träffade jag två härliga systrar som har Forever Us Swe, en modern bohemisk brudbutik via sociala medier och jag hittade många fina brudklänningar men hjärtat kunde liksom inte släppa drömklänningen.

 

– Ett par veckor fick jag ett nyhetsbrev där de stod att Grace Love Lace öppnar butik i London… Helgen därefter satt jag och min svärfar på planet dit haha! Jag har en jättebra relation till min svärfar så det kändes fint att få åka dit och köpa klänningen med honom. Det mejlet kom så otroligt lägligt, jag ringde dit direkt och bokade en tid och hörde om de hade ”Inka dress” – klänningen jag länge drömt om. När jag väl kom till butiken och provade den så var den precis så fin som jag alltid föreställt mig. Kändes som att det var menat att jag tillslut skulle få gifta mig i just den klänningen.

Bröllop i dagarna tre

– Alla våra gäster checkade in på fredag eftermiddag, gjorde sig i ordning och sedan samlade vi alla för en välkomstdrink och middag i en av salarna. De som driver herrgården kom och presenterade sig och berättade lite om dess historia för oss. Vi hade en fantastisk kväll och avslutade med drinkar, snacks, musik och jacuzzi nere vid havet. Det var så fint med en kväll innan där alla bara kunde umgås och alla hade chans att lära känna varandra.

 

Lördag:

– Vi tog det lugnt på lördagen och lät alla våra gäster göra vad de ville. Vi hade inget planerat förrän ceremonin så jag gick en långpromenad ner till sjön med min bästa vän och pratade lite för att lugna nerverna. Vi åt en lång frukost tillsammans med alla gäster och sedan var det dags att göra sig i ordning. Jag hade tid för smink- och hår innan vigseln så timmarna sprang snabbt iväg. Vi hade också valt att ha två fotografer på plats, (Sara och Mia från Day Fotografi) en som följde mig och en som följde Henrik. Det är jag verkligen glad över såhär i efterhand då de lyckats fånga så många fina ögonblick, de följde oss från morgon till natt.

 

– Vi höll vigseln klockan två och vår värdinna och värd hade varit där innan och sett till att alla gäster hittat sin plats och fått ett program över ceremonin. Vi hade också byggt upp ett altare med blockljus så det var tända ljus överallt och en pianist som spelade stämningsfull musik. Jag gick in till låten, ”I choose you” med Ryann Darling. När jag tänker tillbaka på den stunden hade jag nästan velat vara gäst under vår vigsel, den kändes så otroligt maffig. Det hade varit häftigt att se den utifrån liksom!

 

– Efter fotografering och brudskål gick vi vidare till stallet där vi med närmaste vänner samt vår toastmaster och toastmadame gjort i ordning och pyntat lokalen för middag. Två av våra nära vänner överraskade med att spela trummor till en speciell låt som vi dansade in i lokalen till, en arabisk/kurdisk låt som är tradition.

Foto: Day Fotografi

– Jag hade lämnat all kontroll över middagen till vårt värdpar. Jag hade ingen aning om någonting som skulle hända under middagen, men de känner oss så bra så jag litade fullt ut på att de skulle göra ett fantastiskt jobb. Middagen började 18 och höll på i fyra timmar, vi hade grillbuffé med italienskt tema och kockar som stod och lagade all mat framför oss under tiden. Det hände något hela tiden under middagen – helt plötsligt började låten ”Shots shots shots” spelas och alla ställde sig upp på stolarna med lysrör och serveringspersonalen kom in med shotbrickor. De kom med små överraskningar hela tiden och feststämningen var definitivt på topp!

 

– För att kicka igång efterfesten hade jag, min syster och våra närmsta vänner gjort en dans till ett låtmedley som vi övat på varje söndag i fyra månader. Ingen visste om något! Det var så roligt att äntligen få visa upp dansen för alla våra gäster! Min syster överraskade även med ett nummer av modern dans som hon tillägnade mig, det var hennes sätt att hålla sitt tal och jag får fortfarande rysningar så fort jag tänker på det – det var så otroligt vackert.

 

– Jag är så glad att vi valde att göra bröllopet helt på vårt eget vis, det kändes verkligen som oss rakt igenom. Som klädkod ville vi att alla våra gäster skulle bära svart/mörk blå för att matcha den industriella och råa miljön. Ett kul och annorlunda inslag.

 

Söndag:

– Dagen efter skrattade vi ikapp med alla gästerna över en lång brunch innan det var dags att säga hejdå och alla skulle åka hem. Jag är så glad att vi avslutade hela bröllopshelgen på söndagen för att få lite extra tid och hinna smälta alla intryck tillsammans.

RELATED
Reactions