Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2019-09-15

Min stil: Anna Johansson

Tröja från COS och kjol från Totême

Anna Johansson kommer ursprungligen från Småland men är idag baserad i Stockholm där hon jobbar som creative director på svenska skoföretaget Flattered. Hon har tidigare jobbat på designavdelningen för H&M och Filippa K, med inriktning på accessoarer, dam och soft sport. Vid sidan av frilansar Anna med sin abstrakta konst som säljs på The Poster Club och Wall of Art m.fl. Vi kan inte låta bli att inspireras av Annas tidlösa och minimalistiska stil och har därför frågat ut henne om just stil, hennes drömyrke som liten, skönhetsfavoriter och hur en vanlig dag på Flattered kan se ut.

 

 

En sak i din garderob som du aldrig kommer göra dig av med?

Min mörkblå vintage blazer som jag köpte när jag bodde i New York för ett par år sedan.

 

Ett ögonblick du skulle vilja uppleva igen?

Egentligen alla de gånger jag stod på tävlingsgolvet som liten och fick dansa. Jag tävlingsdansade i en herrans massa år och kan sakna det oerhört mycket.

 

Drömyrke som barn?

Arkitekt eller dansare. Jag har alltid varit väldigt kreativ på ett eller annat sätt och alltid haft ett behov att uttrycka mig, inte verbalt i första hand utan mer genom mitt skapande och min dans.

 

För tillfället, finns det några trender/stilar som du älskar? Hatar?

Just nu är jag i ett tillstånd där jag inte kan bestämma mig för om jag älskar eller hatar snörade stövletter. Vi får väl se vad jag kommer fram till i en kollektion framöver, haha. Annars älskar jag det minimalistiska, med androgyna, lite överdimensionerade kavajer. Snyggt, mycket power och tidlöst.

 

 

Berätta hur du hamnade på Flattered

Det började med ett sms från min syster Elin. Jag minns att det var en skärmdump. Flattered sökte någon som kunde ta över ansvaret för design och varumärkesbyggande.

Vid den här tiden kände jag att jag inte fick utlopp för den kunskap och de idéer jag hade. Att erfarenhet och tradition alltid värderades högre än driv och nytänkande. Så här kan jag inte ha det, kände jag. Att fastna i en sådan kultur hade varit förödande för min utveckling.

Så jag sökte och fick jobbet.

Flattered visade sig vara en nytänkande arbetsplats där man med öppna armar lät mig köra på. Det har varit en fantastik resa som kantats av hårt slit och lärdomar. Jag har vuxit tillsammans med Flattered eftersom att jag, redan från start, fått möjlighet att visa vad jag kan och testa nya saker som jag aldrig hade fått chansen att göra inom ett större företag.

 

Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?

Nathalie Portman kanske?

 

Vart ser du dig själv om tio år?

Om 10 år är jag fortfarande i min kreativa värld på ett eller annat sätt. Viktigast för mig är att bibehålla lusten och kärlen till min kreativitet. Gärna på heltid, på egen basis. Kanske har jag lite olika projekt parallellt som även sträcker sig in i konceptdesign och konst. Sen spenderar jag helst tid med min familj såklart.

Beskriv din stil med tre ord

Enkel, klassisk och skandinavisk.

 

Vem är din stilförebild och varför?

Det är svårt att sätta fingret på en specifik person. Det är nog snarare en känsla jag söker. Det ska kännas enkelt och självklart. Inget komplicerat eller supertrendigt. Jag gillar vackra strukturer och kvalitéer, en kombinationen av kvinnliga siluetter och de mer klassiska snitten.

 

Du ska resa i 24 timmar, hur klär du dig?

Mina svarta tights med hög midja från Filippa K Soft Sport tillsammans med en gosig stickad tröja och på fötterna ett par mjuka loafers från min kollektion för Flattered SS20 som kommer nu i november.

 

Favoritresmål du alltid återvänder till?

För lugn och ro åker jag gärna till Toscana och för mer liv och inspiration väljer jag New York.

 

Nämn en sak med ditt jobb som ingen kan förvänta sig?

Jag säger det utan att skämmas, jag är fenomenalt bra på Excel. Med det sagt är det inte alltid kreativt och lekfullt utan innebär ofta väldigt många timmar av jobb som aldrig riktigt syns.

 

Skönhetsprodukter som vi alltid hittar i din necessär?

Bioline Primaluce nattkräm är så mysig i ansiktet, Clarins BB Detox för lätt täckande look under dagtid och parfym från Le Labo – Neroli 36. Jag märker att ju äldre jag blir desto färre produkter använder jag. Dessutom har jag blivit mycket bättre på att ta hand om min kropp inifrån nu för tiden.

Byxa från Stylein och ballerina från Flattered

Kan du gå igenom en vanlig arbetsdag för dig?

Ingen dag är den andra lik vilket jag verkligen uppskattar. Med det sagt börjar jag alltid mina dagar olika tidigt. På väg till kontoret stannar jag alltid på Mellqvist för en morgonkaffe. Väl framme brukar första timmen gå åt att svara på mail och gå igenom det som är aktuellt med mina kollegor. Jag jobbar med ca tre säsonger parallellt. Just nu är det AW19, SS20 och AW20. Därför kan dagen innehålla en provning där jag går igenom passform på en boot för kommande vinter, därefter har jag möte med vår spanska fabrik om huruvida ett material kan passa, för att sedan övergå till att researcha material och nya siluetter för kommande höstsäsong.

När det närmar sig lunch går jag gärna och tränar på gymmet i närheten.

Eftermiddagen består även den av arbete med de olika kollektionerna men också av grafiskt arbete där jag t.ex. gör layouten för en ny lookbook eller planerar för kommande kampanjer.

När jag kommer hem sitter jag ofta med mina målningar och sköter den delen av min kreativa arbetsdag.

Kofta från COS, kjol från Totême och stövlar från Flattered

Illustation gjord av Anna

Har du en go to- outfit? Om ja, vad är det?

Såklart. Alltid mina raka loose fit jeans. Jag har ett par som jag älskar och som jag köpte för tusen år sedan men som bara blir mjukare och härligare med tiden. Min sambo Magnus avskyr dem, haha. Matchar med en instoppad vit bomullsskjorta eller en turtleneck och mina ballerina slip ins som Flattered lanserade förra våren. Det funkar jämt. Sen har jag en stor samling blazers och kavajer i min garderob. De funkar alltid och är nästan som en sköld. Jag känner mig coolare, starkare och lite tryggare med en över axeln.

 

Designer du förväntar dig stora saker från?

Jag håller alltid ett öga på vad Daniel Lee pysslar med. Jag kan se mig själv i honom och hans estetik. Dessutom avundas jag och beundrar hans resa.

 

Bästa restaurangen i Stockholm?

För ett enkelt och säkert kort går jag till Portal på St:Eriksplan. Blir aldrig besviken där.

 

Vems garderob skulle du vilja plundra?

Pernille Teisbaek ligger illa till, haha. Hennes stil och look är fantastisk.

 

Beskriv dig själv med tre ting

Alla skor, vår lägenhet och min stavmixer

 

Det mest intressanta som du läst eller sett senaste veckan?

Åh, det måste vara den här veckans update om vad som händer med min bebis i magen, den här veckan är hon stor som ett granatäpple och ska tydligen börja kommunicera med sin mamma. Och det slog mig att – Det är ju jag som är hennes mamma! jag blir helt knäpp av den tanken, haha!

Kostymen är vintage och skorna är från Flattered

Hur spenderar du helst en ledig dag?

Nu sen jag blev gravid börjar jag dagen med en lång morgonpromenad i sällskap av en ljudbok, köper fina blommor med mig hem och dricker kaffe på något välbesökt ställe. Väl hemma drar jag gärna ut alla mina målar-grejer på vardagsrumsgolvet och går loss. På kvällen bjuder vi över vänner och lagar middag tillsammans och pratar in på småtimmarna.

 

Om du skulle få bjuda in fyra personer, levande eller döda, på middag – vilka skulle det vara och vad skulle du bjuda på?

Tina Turner, Yves Saint Laurent, Clare Waight Keller, Famie Fox. Jag hade bjudit på Carnitas, jag gör cirka 16 sorters såser till och ingen har hittills lämnats oberörd. Den är faktiskt helt otroligt bra.

 

Vem: Anna Johansson
Ålder: 29
Gör: Creative Director och designer på Flattered samt frilansande konstnär.
Familj: Sambo Magnus och en liten dotter påväg.
Bor: Birkastan, Stockholm

RELATED
Reactions

  • Hej! Tack för intressanta och bra reportage! Vill bara hojta till om skalningen av bilderna när man läser på mobilen, de kapas liksom av på mitten. Lite trist att inte se outfitbilderna ordentligt :/

    Reply
  • Hej Ida,

    Tack snälla för heads up och vad kul att höra att du gillar reportagen! Ska ta detta vidare till våra utvecklare. Ha en fortsatt fin vecka. Kram!

    Reply