Search among our articles

Words by Paulina Forsberg

People

2019-11-05

Min stil: Aida Vrazalica

Foto: Sandra Berglund

 

Aida Vrazalica bor i Stockholm tillsammans med sin man och två barn. Hon är vd på kommunikation- och varumärkesbyrån bybabba och jobbar även med kvinnonätverket HER. Vi har pratat med Aida om karriären, hur hon lyckas balansera familjelivet med jobbet och vem som skulle spela huvudrollen i filmen om hennes liv!

 

 

DRÖMYRKE SOM BARN?

Artist, i alla dess former och skepnader. Som barn hade jag ett stort behov av att uttrycka mig kreativt, sjunga, dansa, stå framför alla kameror jag hittade, skriva pjäser och historier. Lite senare blev det uttryck och skapande genom mode och kläder, jag bodde bokstavligt talat i min mammas garderob och klippte, sydde och experimenterade.

 

FAVORITRESMÅL DU ALLTID ÅTERVÄNDER TILL?

Väljer helst inte samma resmål när man får välja, men nu har vi åkt till Split i Kroatien två år i rad, det har aldrig hänt förut att vi väljer att lägga semestern på samma ställe. I övrigt så älskar jag storstäder framför paradisstränder.

 

EN SAK I DIN GARDEROB SOM DU ALDRIG KOMMER GÖRA DIG AV MED?

Alla mina kostymer, speciellt kritstrecksrandig från 90-talet signerad Jean Paul Gaultier.

 

ETT ÖGONBLICK DU SKULLE VILJA UPPLEVA IGEN?

Jag ser mer fram emot alla kommande ögonblick. Men om något så stunden vi rymde landet och åkte till USA under tre månader när vi var föräldralediga. Det var en vardag jag skulle vilja ha igen, att vakna och planera dagen utan måsten, ta en promenad längst Miami Beach och se solnedgången från alla olika ställen i Florida med familjen samlade varje dag. Hoppa på en spontankryssare, fira min födelsedag på Cayman Island, Maximus födelsedag på Disneyland, utforska Belize eller dricka färsk kokosmjölk i Mexico, ja allt det där tack.

 

VAD ÄR DU MEST STOLT ÖVER I DIN KARRIÄR HITTILLS?

Att ha fått utveckla och leda helt fantastiska människor och team, med 14 olika nationaliteter! Att fortsatt idag ha god relation med nästintill alla jag jobbat med och främst dem jag varit ledare till. Det betyder så mycket för mig att jag klassar många av dem som vänner idag.

 

BERÄTTA OM ETT FAVORITPROJEKT

Finns många! Pitti Uomo, världens mest anrika herrmodemässa, för att det var en stor dröm. YSL Beauty för att vi fick göra något helt nytt för dem i Stockholm. Nikben, för att det var den första kunden jag tog in och för det kreativa geniet bakom varumärket. Stutterheim x Marni, underbar combo. Bumble för allt de står för. Och ett varumärke vi precis signade som jag inte kan uttala mig om än.

 

VEM ÄR DIN STILFÖREBILD OCH VARFÖR?

Jag har inte en stilförebild men plockar gärna inspiration från olika kvinnor och män, märker att jag främst inspireras av äldre män och kvinnor som verkligen hittat sin personliga stil och inte försöker för mycket. Det har nog alltid varit så, minns att jag ville handla kostymer när alla köpte rippade jeans och Ugg’s, min första kostym köpte jag när jag var 15. Det är en keeper så klart! 

 

KAN DU GÅ IGENOM EN VANLIG ARBETSDAG FÖR DIG?

Vaknar vid 5-5.30. Tar en chokladbit och kaffe, alltid! Sätter dagens agenda och börjar förbereda barnen för skola. Lämnar av dem vid 8.00 på skolan, lämnar bilen och tar bussen in till stan. Kommer in mellan 8.30-09, hejar på teamet och pratar igenom dagen lite spontant. Oftast har jag möten inbokade från 10 till lunch, lunch äter jag med teamet på kontoret om jag inte har lunchmöte. Från 13 – 15 jobbar jag med allt från att utveckla olika pitchar, titta igenom olika presentationer eller sitta med olika kontrakt. På eftermiddagen är det mycket möjligt att jag har veckomöte med teamet i NYC eller någon av våra kunder som inte är baserade i Sverige. Vd 17 rundar vi av och då hoppar jag på bussen till bilen och sedan hem.

TA OSS IGENOM DIN KARRIÄR – PRE OCH POST KIDS?

Man kan säga att min karriär pre kids var väldigt mycket ”byggarfasen” då jag satte en grund och testade en hel del innan jag visste (eller ville bestämma mig) åt vilket håll jag skulle navigera. Jag flyttade till Milano direkt efter studenten, tog en kandidatexamen i marknadsföring med inriktning på mode. Jag gjorde ett internship under sista studieåret hos en av mina lärare som var inköpschef för Joyce i Milano. Joyce var en stor departmentstore i Kina som sålde de allra bästa och stora etablerade varumärkena som Gucci, Valentino, Prada osv. Mitt internship gick ut på att göra research om de emerging designers som Milano faktiskt hade att erbjuda men som aldrig kom fram pågrund av att de ikoniska modehusen alltid fick the spotlight. Där och då insåg jag att jag var mer intresserad av att fortsätta jobba med emerging talent framför etablerade varumärken, jag insåg att jag ville vara med på resan och hjälpa till att skapa buzz och uppmärksamhet kring dem. Men det var inte så enkelt.


Jag tog examen 2008 i samband med den stora globala finanskrisen, att få ett jobb under den här tiden efter skolan visade sig vara ett mission (almost) impossible. I Milano skulle man också gärna göra minst ett internship i ett år, obetalt för att få erfarenhet, problemet var dock att man mest utförde admin och egentligen inte fick den erfarenhet man borde få efter ett år på en arbetsplats. Så det var något jag tackade nej till. Jag var en av tre i min klass som faktiskt fick ett ”riktigt” jobb efter examen, då började jag som produktutvecklingsassistent på det anrika kashmirvarumärket Ballantyne. Långt ifrån det jag var intresserad av eller ville pyssla med men wow viken skola det visade sig bli, den absolut bästa starten på min karriär!  Det var en 360 gradig introduktion till hur en klädkollektion faktiskt sätts ihop, från skiss, till ett första sample, till modifierad sample, till slutprodukt, till införsäljning i showroom, till pressbearbetning och tillslut hängandes i butik. Jag fick tacksamt nog se hela cykeln, då varumärket också var familjeägt så var alla involverade i allt. Jag blev snabbt uppskattad på jobbet pågrund av min tvåspråkighet, något många i mitt team saknade. Delar av produktionen skedde i Skottland och många av de äldre på design och produktsidan pratade inte ett ord engelska, så att jag hade både italienskan och engelskan var en av mina främsta styrkor där och då. Jag var mest oerfaren i hela teamet men kom att bli viktig och ”nödvändig” för teamet, efter sex månader blev jag befordrad till utvecklingsansvarig för deras allra första capsule collection med brittiska Louise Goldin. Nervöst, spännande och det kändes som att jag inte kunde fått en snabbare utveckling.


Jag och Louise blev ett fantastiskt team och kollektionen blev succé. Jag var kvar på företaget i ungefär 1,5 år. Jag flyttade därefter till London och assisterade under modeveckan, jobbade även i butik för att tjäna extra pengar och frilansade som Milano-korrespondent för Cosmopolitan. Det var verkligen en period av att se och fånga möjligheter där man var. Jag blev kvar i London i ett halvår och flyttade därefter tillbaka till Milano och fick då ett ultimatum av mamma – hitta ett stabilt jobb eller kom hem. Jag flyttade officiellt tillbaka till Stockholm mitten av 2010.

 

I Stockholm vantrivdes jag från första stund, mentaliteten var helt annorlunda, människorna likaså, hade du inte pluggat på Berghs eller Beckmans var det omöjligt att komma in på de större varumärkena. Jag var helt lost. Jag hade under denna tid en blogg och den öppnade i slutändan lite dörrar för mig, jag började jobba som säljare och projektledare på nyheter24/Modette, online-bubblan var som allra hetast då och det blev en bra skola för att förstå annonser, kampanjer och bloggutvecklingen. Nyheter24 hade då lyckats signa de allra starkaste profilerna under sitt paraply och såhär i efterhand var jag på rätt plats under rätt tid. Jag trivdes dock inte så bra på säljsidan och ville tillbaks till varumärkessidan, jag blev då marknadskoordinator på danska Bestseller och alla deras dåvarande 10 varumärken, jag fick i uppdrag att sätta en sociala medier-strategi för alla de olika varumärkena. Jag blev inte så långvarig på Bestseller då jag blev gravid och fick min son Maximus, kort därpå fick jag också min dotter Dea.

 

Efter att ha blivit mamma blev jag betydligt mer trygg i mig själv och mer fokuserad på vad jag ville. Jag lärde mig också inse värdet av min breda kunskap istället för att se det som något negativt (något arbetsgivare gärna ville påpeka). Jag insåg att min breda erfarenhet och 360 tänk var den starka grunden jag alltid velat ha och att det inte passade mig att ha ett jobb med en typ av uppgift, jag levererade som bäst när jag fick göra lite av allt.

 

Efter min mammaledighet nummer två fick jag jobb på en ny PR byrå i Stockholm, jag började som showroom manager men även där gick utvecklingen snabbt. Det jag tar med mig såhär i efterhand är att jag aldrig väntat på att bli redo utan fångat möjligheten när den var öppen. Jag drev Agency V som PR-chef i 4,5 år. Efter 4,5 år och efter att få ha skådat förändringen i PR och kommunikationsbranschen behövde jag nya utmaningar och öppnade därmed bybabba tillsammans med Babba i mars 2019. En kommunikation & varumärkesbyrå 2.0.

NÄMN EN SAK MED DITT JOBB SOM INGEN KAN FÖRVÄNTA SIG?

Jag läser inte ett CV som andra läser ett CV. Sen i övrigt får du nog fråga mina kollegor men jag är nog långt ifrån så som man kan förvänta sig.

 

HAR DU EN GO TO-OUTFIT? OM JA, VAD ÄR DET?

En vintage kostym eller en medellång tight klänning, det är mina två go-to’s.

 

BESKRIV DIG SJÄLV MED TRE TING

Choklad, kostym, barn.

 

VAD HAR ENLIGT DIG VARIT MEST GIVANDE MED ATT JOBBA INOM MODE/MARKNADSFÖRING/PR? OCH MEST UTMANANDE?

Det blir aldrig tråkigt men man tvingas ständigt hålla sig uppdaterad och på tårna.

 

DET MEST INTRESSANTA SOM DU LÄST ELLER SETT SENASTE VECKAN?

Jag lyssnade på ett avsnitt av ”business of hype” med Rimovas nya VD, Alexandre Arnault och Dior’s Kim Jones, de pratar om allt från att vara en ung VD på ett så anrikt företag till hur de letar efter new talent, hur de måste våga förändra för att överleva.

Aida, Maximus och Dea

Foto: Sandra Berglund

VILKA TRE APPAR FÖRENKLAR DIN VARDAG?

Vestiaire (shopping), Fortnox (business), Bumble och HON (nätverkande).

 

TIPS OCH RÅD TILL DEM SOM ÄR PÅ VÄG IN I FAMILJELIVET MEN FORTFARANDE VILL TA SIG FRAMÅT I KARRIÄREN?

Vi ska jobba tills vi är 70 (på papper), ta det lugnt och njut av din FAMILJETID! Jag kan inte säga detta nog.

 

INDUSTRIN ÄR MER UNIK ÄN ETT TRADITIONELLT 9-5 JOBB. HUR BALANSERAR DU FAMILJ OCH JOBB UNDER HEKTISKA PERIODER? 

Det finns inget magisk svar på detta men framför allt så kan jag säga att jag och min man fick barn väldigt tidigt (jag var 24) och därmed vet vi inget annat än att balansera. Jag märker att det är svårare för mina vänninor ibland som väntat med att skaffa barn till de är 30/35 för att de ”gjort karriär” eller inte varit redo tidigare. För dem är det tuffare då de fått ”jobba” i lugn och ro och helt plötsligt ska du splittras i två eller tre och vara både mamma, karriärkvinna och partner/fru. Jag har varit alla tre roller mer eller mindre hela tiden så det är det enda jag vet. Och jag älskar det, för mig har alla de olika rollerna hjälpt varandra, jobbet presterar jag bättre på, pågrund av att jag är mamma och därmed mästare på att prioritera och säkerställa att tiden på jobbet ägnas åt jobbet. Att ha en karriär har hjälpt mig att visa mina barn både bra och dåliga dagar och att har varit med på jobbet, på möten och även de gånger jag talat inför publik, har gjort att de fått en djupare förståelse för att man kan vara passionerad för sitt jobb och hur viktigt det är att hitta sin egen väg. Att vara fru till en man som med sin resa och karriär inspirerat mig och har lärt mig massor på vägen trots att vi är i helt olika branscher har hjälpt mig att lita på mig själv mer och bli tryggare i mig själv som person. Något som säkerligen har lett till att jag därmed blivit en bättre partner.

 

FINNS DET NÅGOT DU TYCKER ATT FÖRETAG KAN GÖRA FÖR ATT FRÄMJA ATT FLER KVINNOR SKA KUNNA BOLLA FAMILJELIV OCH KARRIÄR SAMTIDIGT?

Vara öppna och lita på att ens anställda eller medarbetare gör sitt jobb även om de inte är framför skrivbordet. Det är när ens jobb försöker kontrollera varenda steg, börjar ifrågasätta och misstro, det är då folk slutar göra sitt jobb och vara motiverade.

 

VEM SKULLE SPELA HUVUDROLLEN I FILMEN OM DITT LIV?

En mix av Sophia Loren, Meryl Streep och Jane Fonda för olika skeden i livet.

Foto: Privat

BERÄTTA OM ETT DRÖMPROJEKT

Jag drömmer inte så mycket utan försöker jobba mot nästa mål. Nästa projekt jag jobbar mot är att skapa mer närvaro för bybabba i CPH, det känns spännande. Sen vill jag signa H&M som kund.

 

SKÖNHETSPRODUKTER SOM VI ALLTID HITTAR I DIN NECESSÄR? 

Björk and Berries Rescue Cream från och med november till mars. Byredo’s hårparfym Mojave Ghost. Mac’s Soar läppenna (bokstavligt talat är den alltid med mig)

 

DIN KALENDER STÅR TOM, HUR SPENDERAR DU HELST DAGEN?

Seriemaraton, lunch med mamma och Gröna Lund eller bio med barnen.

 

OM DU GÅR TILLBAKA I TIDEN OCH SKA GE DIG SJÄLV ETT RÅD SOM UNG MAMMA, VAD SKULLE DET VARA?

Njut ännu mer! Var ännu mer närvarande, den här tiden kommer flyga iväg.

RELATED
Reactions